Nunta este (sau ar trebui să fie) un eveniment unic în viață. Mi-am dorit ca nunta noastră să spună ceva despre noi, așa că am ales să mă ocup personal de toate detaliile evenimentului. Am descoperit că este ceva ce îmi place și aștept cu nerăbdare o ocazie în care să repet această experiență. Pentru că am făcut totul singură a fost puțin prea mult, și am ratat câteva detalii, de aceea în caz că vă gândiți să faceți la fel, vă recomand să cereți ajutor, oricui este dispus să vă accepte dorințele, fără să vă pună piedici. Pentru ca totul să fie perfect toate elementele trebuie să aibă continuitate.
Tema nunții
Tema trebuie să fie ceva ce vă reprezintă, puteți porni de la o culoare sau de la un obiect pe care vreți neapărat să îl folosiți, poate fi orice, nimic nu e imposibil! Restul temei se va putea contura în jurul elementelor alese. Nu uitați să începeți pregătirile de nuntă cu aproximativ un an înainte de eveniment! Pentru că mi-am dorit o nuntă în stil vintage am ales lemnul și verdele mentă ca elemente principale.
Lista invitaților
Numărul de invitați va influența alegerea localului, de aceea este bine să o întocmiți din timp. Nu uitați să vă treceți și pe voi pe listă, deasemenea, nu uitați de personalul foto-video, dj, interpreți etc. Lista trebuie să fie cât mai aproape de numărul final de invitați. Veți mai putea suplimenta numărul de meniuri și după alegerea localului, cu condiția ca suma totală să corespundă cu capacitatea localului.
Alegerea localului
Consider că localul trebuie să se potrivească temei alese cât mai mult posibil, astfel nu va trebui să insistați prea mult pe partea de decor. Dacă nu aveți o tradiție de urmat, este mai ușor să alegeți data evenimentului în funcție de disponibilitatea localului. Aș avea grijă puțin la poziționarea localului și la denumirea acestuia. De obicei ospătarii intră în costul meniului, însă e bine să întrebați pentru a nu avea surprize. Majoritatea localurilor au și decor (minim fețe pt. mese și huse pt. scaune) informați-vă din timp, pentru a ști dacă se potrivește cu tema voastră sau dacă vă puteți adapta. Vă recomand să fiți relaxați atunci când faceți alegeri, stresul sau o dispoziție proastă vă pot influența negativ alegerile. Noi am făcut un tur on-line, am ales câteva localuri pe care le-am vizitat și la final am ales Conacul Trandafirilor .
Invitațiile de nuntă
Lucrând într-un magazin cu invitații pentru nuntă, am realizat că majoritatea cuplurilor nu acordă prea mult interes acestora, mulți dintre ei considerând că este doar o hârtie care va ajunge la coș. Din punctul meu de vedere, invitația este primul indiciu despre stilul nunții și lasă prima impresie despre ceea ce va urma. Consider că e important să conțină culorile din tema nunții, în felul acesta invitații au ocazia să le evite, pentru a nu fi confundați cu decorul. Invitațiile noastre au fost comandate de la Deluxe Cards. Pentru că îmi place să fiu altfel, am ales un model de botez pe care l-am modificat.
Domnișoarele și cavalerii de onoare
Puteți decide dacă veți avea sau nu domnișoare și cavaleri de onoare la nunta voastră, este un detaliu opțional, dar care completează frumos tabloul de nuntă. Costul rochiilor și al accesoriilor cavalerilor sunt suportate de obicei de către miri. În cele mai multe cazuri domnișoarele de onoare nu se informează ce presupune acest rol, așa că vă recomand să le spuneți de la început care sunt așteptările voastre. ( De exemplu, să nu își schimbe rochia pe toată durata evenimentului.) Rochiile domnișoarelor de onoare au avut culoarea verde mentă iar cavalerii au purtat cravate asortate. Rochiile au fost realizate de mine după modelul dorit de domnișoare.
Vestimentația mirilor
Este bine să vă gândiți din timp ce model de rochie de mireasă vă doriți pentru eveniment. Deasemenea e bine să vă gândiți dacă o veți achiziționa din magazin sau dacă o veți realiza la comandă. O puteți rezerva sau comanda în magazin pentru o dată mai apropiată evenimentului, aproximativ cu o săptămână înainte. Nu vă recomand să o cumpărați mai devreme, oricât de tentant ar fi, deoarece majoritatea mireselor slăbesc în perioada pregătirilor. Eu am luat în greutate în apropierea nunții, pentru că minunea noastră a vrut să ia parte la eveniment. Am început să croiesc rochia în penultima săptămână și am finalizat-o cu 5 zile înainte de eveniment. Am accesorizat rochia cu un voal simplu, tivit cu dantelă și am ales să port sandale în culoarea verde mentă, asortate cu papionul mirelui. Sandalele pe care le-am purtat în ziua nunții au fost realizate la comandă de către atelierul de pantofi Yvettes. Aceștia au fost deschiși la cerințele mele, mi-au furnizat informații clare iar rezultatul a fost perfect, la un preț foarte accesibil. Nu sunt adepta bijuteriilor așa că am purtat doar o pereche de cercei mici. Nu am purtat accesoriu de tip poșetă, deoarece nu am considerat că este util și nici jartiera nu am luat-o în calcul. Costumul mirelui și cămașa pot fi achiziționate mai din timp, fiind mai relaxați, bărbații nu suferă schimbări dramatice. Dacă mirele dorește, își poate accesoriza ținuta cu o pereche de butoni asortați.
Buchetul miresei și aranjamentele florale
Alegerea florilor poate fi dificilă, de aceea e bine să vă gândiți dinainte ce flori doriți, ce tip de buchet și ce aranjamente preferați. E bine să aveți în vedere sezonul în care va avea loc nunta și să alegeți flori specifice perioadei respective. Faptul că am lucrat o perioadă ca artist florist mi-a fost de mare ajutor la acest capitol. Am ales doar flori albe. Decorul pentru masă a fost simplu, în borcănașe decorate de mine am pus crizanteme, floarea miresei, santini și alstroemeria. Pentru buchetul de mireasă am ales frezii, hypericum, floarea miresei și frunze de eucalipt. În anumite zone se obișnuiește să se prindă cocarde în piept, tuturor invitaților, eu am făcut cocarde doar pentru socrii și mire. Cocarda mirelui este de obicei diferită și mai mare decât a celorlalți invitați.
Decorul
La partea de decor nu există limite, puteți fi cât de creativi doriți. Numerele de masă și lista invitaților nu le-aș considera opționale, invitații își vor găsi mai ușor locurile și nu va fi neapărat nevoie de o persoană care să îi ghideze. Pentru nunta noastră am realizat diferite elemente de decor:
-
cutie pentru verighete
Am ales o cutie pentru verighete din lemn (10cm x 10cm), am curățat-o cu o dischetă îmbibată în acetonă pentru un aspect vintage, apoi am lipit pe capac elementele decorative. Pentru interior am tăiat o bucățică de polistiren pe care am învelit-o în material și dantelă. Elementele care susțin verighetele sunt luate de la cutia originală.
-
semnul ”&”
Am achiziționat inițialele noastre din lemn G și R, apoi am căutat un semn ”&” dar nu am găsit unul potrivit ca mărime și culoare, așa că m-am gândit să îl realizez eu. Am folosit o ramă foto lată, de la care am îndepărtat sticla și am lipit în interiorul ei o inimă de culoare albă, din lemn, pe care am desenat cu un marker negru semnul dorit.
-
numerele pentru mese
Pentru a realiza numerele pentru mese am folosit un carton buretat (nu cunosc denumirea exactă), negru, pe care l-am tăiat în bucăți de 10cm x 12cm și pe care am lipit numere din lemn pe ambele părți. Ca suport pentru numerele de masă am folosit sticle de șampanie pe care le-am vopsit albe cu un spray și apoi le-am decorat cu sfoară de iută. Am pus în fiecare câte un dop de plută și pe fiecare dop am lipit câte un număr.
-
borcănașe decor
Pentru decorul meselor am decorat borcănașe folosind dantelă de tip macrame și sfoară de iută.
-
paharele mirilor / nașilor
Sunt în trend paharele cu tematică pentru miri și nași, există o multitudine de modele. Pentru noi, am decorat paharele de șampanie cu fir alb din bumbac, cel al mirelui cu papion iar al meu cu puțină dantelă la baza piciorului. Paharele nașilor au fost decorate cu șnur și cu câte o figurină din lemn în formă de inimă.
-
recipient pentru dar
Cutia pentru dar este o idee practică ce facilitează colectarea darului. În loc de cufărul clasic, am ales să folosim un felinar mare din sticlă.
-
răvașe cu mesaje pentru miri
Am dorit să adunăm câteva gânduri din partea invitaților și am vrut să fie altceva decât un simplu album, așa că am ales o cutie din lemn, câteva cartonașe și sfoară. Invitații au scris mesajul apoi au rulat cartonașul și l-au legat. Consider albumul cu amintiri o idee drăguță, a fost interesant să deschidem fiecare mesaj și să îl citim. Mi-am propus să recitim mesajele la fiecare aniversare a căsătoriei.
Tortul și prăjiturile
Tortul mirilor este un element important în organizarea evenimentului. Acesta trebuie să arate bine, indiferent de design-ul pe care îl alegeți. Pentru alegerea tortului trebuie să alegeți mai întâi cofetăria cu care doriți să colaborați, să mergeți la o degustare și să stabiliți împreună cu cofetarul aromele și design-ul tortului. La noi a fost ușor, am căutat pe internet cofetăriile din Buzău și am ales-o pe cea mai populară, Cofetăria La Cornovac. Deoarece tăierea tortului este un punct culminant al nunții, asigurați-vă că servirea lui va fi impecabilă. La noi a fost aproape perfect, aveam pe listă cuțitul și spatula pentru tort dar nu am mai apucat să mă ocup de ele, așa că ne-am trezit cu un cuțit imens, din dotarea restaurantului. Am optat și pentru un bufet cu prăjituri, spre încântarea invitaților.
Verighetele
Verighetele pot fi achiziționate din timp, realizarea lor durează 1-2 săptămâni. Există numeroase modele, important e să îl găsiți pe cel care vă reprezintă. Nu strică să vă informați când sunt târguri de nunți în orașul vostru, veți putea găsi oferte la anumite magazine de bijuterii și nu numai. De obicei la începutul anului anumite firme își prezintă noile colecții pentru anul în curs. Noi am achiziționat verighetele cu aproximativ un an și jumătate înainte de eveniment, de la Bellisima Gold.
Servicii foto-video
La categoria foto-video nu prea am avut succes, am apelat la mai mulți fotografi pentru evenimentul nostru dar din nefericire nu au fost disponibili sau dispuși să se deplaseze în alt oraș, așa că am apelat la un fotograf local. Fotografiile sunt cât de cât ok, mă așteptam la mai multă implicare, mai multe detalii. Pentru că am realizat că nu am ales chiar ce trebuie, am cerut fotografiile fără prea multe modificări, preferând să le editez eu (unde a fost cazul). Prin urmare, vă recomand să căutați fotografi imediat ce ați stabilit data nunții, așa aveți mai multe șanse să găsiți unul priceput.
Muzica
Pentru că aveam de gând să îmi fac singură lista de melodii care să fie redate la evenimentul nostru nu m-am interesat prea mult de dj., și l-am ales pe cel recomandat de fotograf… Nu am mai avut timp să mă ocup de melodii așa că dj-ul a venit cu muzica lui (credeam că toți dj-i au cam aceleași melodii, dar NU). A fost ok pentru că dansez aproape pe orice muzică, dar nu a fost ce mi-aș fi dorit. Surpriza serii a fost artista Manolache Mădălina – o doamnă superbă, cu stil și carismă – care ne-a încântat auzul timp de două ore. Ne-a salvat la capitolul muzică. O recomand cu drag.
Machiaj și coafură
Machiajul a fost exact ce mi-am dorit: smokey în nuanțe de maro (fără tuș negru) și ruj mat în culoarea piersicii. Am optat pentru o coafură lejeră cu împletituri și bucle. Pentru că am părul ondulat nu mi-am imaginat că buclele vor fi o problemă, dar s-au lăsat aproape imediat ( mi le-a refăcut sora mea înainte de petrecere). Din cauza lipsei de timp (asta se întâmplă când îți propui să faci totul singur) nu am făcut probă nici la machiaj, nici la coafură, dar cred că ar fi indicat.
Mărturiile de nuntă
Puteți alege să oferiți o mică amintire invitaților care vin la nuntă, în semn de mulțumire pentru participarea la evenimentul vostru. Variantele sunt nelimitate, de la tradiționalele cutiuțe cu 5 bomboane, la cele mai sofisticate accesorii, precum figurinele din cristal. Printre cele mai întâlnite daruri de nuntă, se numără cutiile cu prăjituri și sticluțele cu țuică, eu personal le consider puțin depășite, dar alegerea vă aparține în totalitate. Noi am optat pentru eprubete din sticlă, decorate în tema nunții și umplute cu bomboane (5 din ciocolată neagră, restul din ciocolată albă). Eprubetele le-am comandat on-line de la magazinul Art Hobby Creativ. Bomboane puteți găsi în supermarketurile mari la raioanele cu produse vrac.
Sper că informațiile vă vor fi de folos!
2 comentarii
Super! 😘😊
Mulțumesc Maria!