Săptămâna Crăciunului a sosit iar cele mai multe familii sunt în plină activitate. Un meniu de sărbătoare, reușit, este ales cu grijă de către fiecare familie în parte, în funcţie de tradiţii, obiceiuri și preferinţe.
Simțim diferit magia iernii și cred că fiecare dintre noi ar putea căuta acel ceva care transformă obișnuitul în magic. Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului nu a fost parte din copilăria mea, am amintiri frumoase legate de această perioadă a anului.
Meniu de sărbătoare
În fiecare casă există rețete care se prepară doar de sărbători, sau doar într-o anumită perioadă a anului. Frumusețea acestor tradiții păstrate an de an, sunt ceea ce fac sărbătorile unice și mai apoi, amintiri de neprețuit.
Dacă aveți invitați la masă, nu uitați să pregătiți meniul și în funcție de preferințele culinare ale acestora (cel puțin o variantă pentru fiecare categorie).
Aperitive
Probabil, în cele mai multe case românești, pentru masa de sărbătoare se pregătesc salate aperitiv, precum:
- Salata de Beouf sau Salata rusească (o voi pregăti în acest an în locul salatei Beouf)
- Salata de vinete
- Salata de cașcaval
- Salata de icre
- Ouă umplute
Nu uitați să le ornați festiv!
Ciorbe, supe
O masă completă conține și o supă sau o ciorbă. Indiferent de alegerea dumneavoastră, cel puțin o parte din invitați vor fi fericiți că ați inclus și unul dintre aceste tipuri de preparate în meniul de sărbătoare.
Feluri principale
La acestă categorie, alimentele care (cred că) nu lipsesc de pe mesele românilor sunt:
- Sarmalele – acestea pot fi realizate și cu ciuperci, soia sau chiar nuci, pentru invitații care nu sunt consumatori de carne.
- Friptura – poate fi orice tip de carne, majoritatea românilor ar opta probabil pentru carnea de porc.
- Garnituri – puteți pregăti o garnitură sau mai multe, pentru un meniu mai diversificat. Cartofii sunt cea mai populară alegere când este vorba de garnituri, fiind și foarte versatili, dar vă puteți impresiona mesenii și cu un preparat surpriză.
Deserturi
- Cozonacul – este desertul de top al sărbătorilor și pentru multe gospodine o enigmă pe cale de a fi descoperită, cum de altfel, este și cazul meu. Nu vă lăsați complet impresionați de imagini, cozonacul din imagine a avut o porțiune necoaptă în zona de mijloc, altfel probabil mi-aș fi dat un 10.😁
Deoarece primele Crăciunuri adevărate le-am petrecut în perioada în care am locuit în Grecia, m-am atașat de câteva deserturi grecești pe care mi-am propus să le prepar în fiecare an, pe durata lunii decembrie.
- Kourampiedes – un desert de iarnă, cu migdale și unt, în formă de semilună, pudrat cu mult zahăr (am încercat și varianta cu gem și miez de nucă)
- Melomakarona -un desert cu nucă și scorțișoară, scăldat în sirop de miere
- Tortul – este opțional, dar poate completa armonios masa festivă.
Dacă din cauza lipsei de timp sau alte motive alegeți să comandați preparatele dulci, alegeți rețetele care vă fac să simțiți magia sărbătorilor.
Dacă locuiți în Doncaster și nu ați hotărât încă ce doriți să aveți pe masă de Crăciun, Extravagance House, vine cu o serie de propuneri pentru voi, dar va trebui să vă decideți repede, sărbătorile bat la ușă!
Aranjarea mesei de Crăciun
Un meniu de sărbătoare se potrivește perfect cu o masă aranjată cu stil. Scoateți din dulapuri cea mai bună veselă și lăsați-vă imaginația să lucreze. Puteți să folosiți elementele festive pe care le aveți deja, pentru a realiza decorul mesei. Tot ce realizați ar trebui să vină de la sine, din plăcere, dacă este un efort, se pierde din magie.
Vă doresc sărbători frumoase, pline de magie, voie bună, oameni dragi și cadouri ca pentru sufletul vostru.
Crăciun Fericit! 🎄🎁🎅
Articole din seria Decembrie magic:
Decembrie magic – decor de sărbătoare 1
Decembrie magic – aranjamente de sezon 2
Decembrie magic – cadouri handmade 3